Vrijednost kategorije“kućna hemija“ varira


POTREBNA VEĆA EDUKACIJA POTROŠAČA

Proizvodnja proizvoda kućne hemije ima prostora za rast

Vrijednost kućne hemije kada je u pitanju bh. tržište varira dok je potrošnja ostala ista

Na području Bosne i Hercegovine registrovana je 81 firma koja se bavi proizvodnjom sapuna i deterdženata, zapošljavaju 372 radnika, a njihov ukupni prihod od prodaje iznosi 22 miliona KM, i u padu je 11 posto u odnosu na godine ranije. Ovo su podaci LRC-a koje je predstavio Emil Kučković na jučerašnjoj konferenciji Talk IN Business koja je održana u Sarajevu u organizaciji InAkademije i InStore magazina. Prihod od izvoza, kako je kazao, iznosi 1,7 miliona KM. Top 10 kompanija čini 92 posto ukupnih prihoda. Prema riječima Kučkovića, 842 je prosječan broj dana plaćanja dobavljača, a 150 je prosječan broj naplate potraživanja. Što se tiče boniteta, sa ocjenom pet je jedna kompanija, ocjenu četiri ima pet firmi, ocjenu tri njih dvanaest itd..., podaci su LRC-a.Iz agencije Ipsos su kazali da vrijednost kućne hemije kada je u pitanju bh. tržište varira dok je potrošnja ostala ista. Ta kategorija ima prostora za rast i inovacije ukoliko se bude redovno radilo na edukaciji potrošača.

Iz Ipsosa navode da potrošači preferiraju, prema istraživanju, da je sredstvo koje kupe univerzalno, ne prave razlike među brendovima, informacije dobijaju posredstvom reklama, a prednost se daje domaćim proizvodima.

Što se tiče proizvoda za čišćenje kuće, prvih pet su: Arf, Domestos, Ajax, Cif i Bref. Od sredstava za pranje rublja vodeći su: Ariel, Persil, Duel, Fax i Tide. Što se tiče deterdženata za ručno pranje suđa, bh. građani preferiraju: Fairy, Likvi, Pur, 3d i Tetu Viloetu.

Na konferenciji je rečeno da se rezultati istraživanja često ne oslikavaju na policama trgovina, te da treba ispitati zašto je to tako. Također, potrošač nekad ne da iskren odgovor pa ih je potrebno posmatrati, a ne pitati.

Iz agencije Altermedia su iznijeli činjenice o necjenovnoj promociji. Prilikom nje, kažu, treba uzeti u obzir šta se želi postići promocijom, da li proizvođač razumije kupca kojem se obraća, treba pažljivo odabrati udarni dan i povod za promociju. Prema broju promocija, u BiH su vodeći Bingo, Konzum i FIS. Najviše je promovisan sektor toplih napitaka, zatim dolazi hemija, a veoma malo je promocije mliječnih proizvoda. Subota je udarni dan za promocije, te petak i nedjelja, rečeno je na konferenciji.

Tokom konferencije na kojoj su učestvovali proizvođači kućne hemije i distributeri, između ostalih, predstavnici Henkela, Violete, Dukata, EZ-a, Megamixa, Konzuma, Binga, FIS-a, dm-a..., LRC je predstavio svoju platformu za informisanje i analize, koja se temelji na Business Intelligence System-u. Fokus njegovog rada je na pružanju inforamacija kompanijama, koje svakodnevno budu ažurirane. Ciljevi su doći do analize rada, smanjenja rizika u poslovanju, te do novih poslovnih partnera. Tokom ove sedmice bit će dostupna i LRC-ova Android aplikacija.


Megamix i EZ donose nove brendove na BH tržište

Kompanija Megamix iz Sarajeva je već petnaest godina distributer proizvoda njemačke korporacije Henkel za tržište Bosne i Hercegovine, a 2015. godina je bila veoma značajna i za Megamix i Henkel, jer je njemačka kompanija nakon dugo godina postala lider na bh. tržištu, a njihov najpoznatiji brend Persil je postao broj 1 kada je u pitanju potrošnja bh. potrošača, izjavio je za Poslovne novosti Adnan Misimović, izvršni direktor Megamixa.

"Veoma smo ponosni na razvoj situacije, jer je ona rezultat dugogodišnjeg rada, ulaganja i približavanja Henkelovih proizvoda bh. potrošačima", kazao je Misimović. Inače, Henkelovi brendovi su, između ostalih, i Perwol, Silan, Bref.

Prema njegovim riječima, Megamix kreće i u nove projekte sa lokalnim proizvođačima. Jedan od projekata je saradnja sa preduzećem EZ iz Busovače, koje se bavi proizvodnjom, između ostalog, sredstava za čišćenje, raznih deterdženata.

"Zajedno s tim preduzećem razvit ćemo nove brendove koji do sada nisu bili prisutni na bh. tržištu, i svjetlo dana ugledat će iduće godine. Sigurni smo da će oni biti dobro prihvaćeni kod bh. potrošača, jer ćemo imati jako dobar omjer cijene i kvaliteta, a upotpunit ćemo segmente u kojima do sada ponuda nije bila zadovoljavajuća", kazao je Misimović. On ističe da su i ranije sarađivali sa EZ-om, zajedno su tržištu ponudili deterdžente specijalizovane za ugostiteljstvo.

On dodaje da je Megamix apsolutno uvijek otvoren za saradnju sa bh. proizvođačima, poput Dite, Dukata, Violete, jer to je strateška orijentacija kompanije, iako su prvenstveno zastupnici Henkela.


Podijeli na: