Još veća podrška privrednicima
Privrednici u prilici da lako dođu do informacija o svojim poslovnim partnerima i potencijalnim klijentima iz regije 

Realizacija ove suradnje doprinijet će smanjenju rizika poslovanja, te nelikvidnosti na području regije.

Bonitetne agencije iz zemalja regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Hrvatske potpisale su Protokol o saradnji.
Protokol su potpisali: Ratko Nikolić - BI Consulting /Crna Gora/, Adnan Hrenovica-LRC BIS /BiH/, Ermin Cero -TRON System/BiH/,  Dragica Razboršek - EBonitete /Slovenija/, Milan Popadić - CUBE Risk Management /Srbija/ i Edin Leho - EL Concept /Hrvatska/. Potpisivanje je upriličeno u Banjaluci.

Cilj Protokola je saradnja u dijelu pružanja usluga iz nivoa poslovnih informacija kao osnovne djelatnosti potpisnica, odnosno, unaprjeđenje poslovanja kroz slobodan pristup informacijama. 

Realizacijom ovog protokola privrednici u zemljama regije bit će u prilici da jednostavnije, brže i lakše dođu do sveobuhvatnih informacija o svojim sadašnjim i potencijalnim poslovnim partnerima, čime će biti smanjen rizik poslovanja u regionu i biti olakšana i ubrzana saradnja i promet roba na ovom, nekad jedinstvenom, ekonomskom prostoru.

Razvoj saradnje ojačat će, što je veoma važno, i pravnu i finansijsku sigurnost učesnika na poslovnom tržištu i korisnika usluga potpisnica Protokola.

Promocija kompanija

Ratko Nikolić, predstavnik BI Consultinga iz Podgorice, kazao je da će kroz saradnju sa sličnim kompanijama u regionu omogućiti da njihovi klijenti u Crnoj Gori mogu jednostavnije dobiti kvalitetne poslovne informacije o biznis partnerima iz regiona. 
" Realizacijom ovog Protokola privrednici u zemljama regije će biti u prilici da jednostavnije, brže i lakše dođu do sveobuhvatnih informacija o svojim sadašnjim i potencijalnim poslovnim partnerima, čime će biti smanjen rizik poslovanja u regionu i biti olakšana i ubrzana saradnja i promet roba na ovom, nekad jedinstvenom, ekonomskom prostoru", izjavio je Nikolić.Bonitetne informacije

Direktor EL Concept-a d.o.o. iz Hrvatske, g. Edin Leho ističe da se aktualno stanje u gospodarstvu regije, uzrokovano neadekvatnim upravljanjem rizicima i nepotpunim pristupom analizi poslovanja, ogleda u visokim finansijskim gubicima poslovnih subjekata. 
"Budući da je zaduženost poslovnih subjekata u našoj regiji visoka, posebno je izražena potreba za kvalitetnim poslovnim, finansijskim i bonitetnim informacijama. Smatramo kako će realizacija ove suradnje doprinijeti smanjenju rizika poslovanja te nelikvidnosti na području regije", naglasio je Leho.

Inozemna tržišta

Direktorica Prve bonitetne agencije d.o.o. iz Slovenije Dragica Razboršek, ističe da u suradnji s drugim sličnim tvrtkama u regiji žele da njihovi kupci imaju još brži i jednostavniji pristup relevantnim informacijama o postojećim i potencijalnim stranim poslovnim partnerima i klijentima u regiji, kako bi imali sigurniji i konkurentniji nastup na inozemnim tržištima. 
"Naša je želja da sva poduzeća u regiji imaju olakšan protok i pristup informacijama, čime bi  se zasigurno povećala i suradnja i privredna kohezija u regiji", ističe Razboršek.


Milica Savić iz CUBE Risk Management-a objašnjava da regionalnom
saradnjom žele da, kroz razmjenu iskustava s kolegama, omoguće klijentima iz Srbije da jednostavnije dođu do kvalitetne informacije o poslovnim partnerima. 
" Cilj nam je da podatke iz različitih javnih izvora pretvorimo u poslovne informacije, na osnovu kojih se generišu kvalitetni, ekonomski, finansijski i komercijalni uvidi, koji pomažu našim kupcima da donose bolje poslovne odluke i da  ostvare konkurentnu prednost. Također, nastojimo da unapredimo ovu industriju, koja je još uvek na području Balkana u razvoju", ističe Savićeva.
 

Razvoj poslovanja

Agencije su se usaglasile na unaprjeđenje uslova za razvoj svoje djelatnosti u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, te sa opšte prihvaćenim zakonskim i moralnim principima i vrijednostima.
Strane potpisnice ovog protokola kao bitne tačke međusobone saradnje definišu: isporuku/razmjenu izvještaja i pružanje usluga iz svog opsega poslovanja za potrebe klijenata,  zajednički nastup prema regionalnim klijentima, zajedničke analize i uzajamnu podršku pri analizi ekonomskih parametara na regionalnom nivou, te zajednički razvoj servisa.

Direktor LRC BIS iz Sarajeva, g. Adnan Hrenovica naglašava želju potpisnika Protokola da regija, iz aspekta pristupa informacijama,  postane jedinstven ekonomski prostor čiji će privredni  potencijali u budućnosti biti još privlačniji, kako za strane investitore tako i za domaće kompanije.
"Veliko nam je zadovoljstvo, prije svega što smo se uspjeli okupiti oko jedne zajedničke ideje i usaglasili stavove u vezi budućih aktivnosti i saradnje. Ono što smatramo najvećim iskorakom koji donosi ovaj Protokol su, naravno  koristi koje će imati privrednici iz regiona, te potencijalni investitori koji su zainteresovani za poslovanje na ovim prostorima" dodaje Hrenovica.

U okviru međusobne saradnje agencije će po potrebi i dogovoru organizovati zajedničke tribine, forume, okrugle stolove i druge skupove usmjerene na donošenje i realizaciju odluka, sarađivati na planiranju, osmišljavanju i sprovođenju projekata od zajedničkog interesa.
Podijeli na: