Dinamično tržište mliječne industrije


Za industriju mlijeka u Bosni i Hercegovini može se reći da ima dinamično tržište, zaključak je Talk IN Business konferencije održane u četvrtak 10.12.2016. godine.

 

Konferenciju su organizovali InStore magazin i InAkademija, a učesnici su imali priliku vidjeti i premijerno predstavljanje analitičkih izvještaja za ovu industriju kreiranih pomoću LRC BIS Business Intelligence platforme.

Učesnici ove konferencije imali su priliku da se upoznaju sa inovativnim proizvodima, uslugama i tehnologijama koje mogu utjecati na buduće rezultate kompanije. Feđa Misirlić, Damir Misirlić, Mladen Lovrenović, Nenad Vučijak i Christiane Sarrazin iz kompanije Kaprina bili su jedni od učesnika na ovoj konferenciji. Oni su govorili o „Ingredijentima za mliječnu Industriju” koji su visoko specijalizirani, 100 posto prirodni sastojci i nisu genetski modificirani.

 Također, na konferenciji je premijerno prezentovana LRC Business Intelligence platforma za informacije i analize. Ovaj sistem omogućava brz, jednostavan i pregledan uvid u stanje kompletnog tržišta, poslovanja konkurencije i dobavljača. Ovakve analize su osnov za kreiranje efikasnih poslovnih strategija i planova. Business Intelligence System omogućava brzo i jednostvno formiranje preglednih analitičkih izvještaja, te posjeduje integrisana rješenja za pronalazak novih kupaca i uvid u registracije novoosnovanih firmi, među kojima se, također mogu pronaći firme zainteresovane za određeni proizvod ili oslugu, te pristup bonitetnim izvještajima svih firmi iz BiH.U okviru mliječne industrije u BiH posluje ukupno 153 pravna lica, sa 2.822 uposlenika. Iako se broj firmi u oblasti Proizvodnje mliječnih proizvoda smanjio u odnosu na prethodnu godinu, zabilježen je rast broja zaposlenih, kao i povećanje prihoda ostvarenog od izvoza. Kada je u pitanju trgovina mliječnim proizvodima, iako je evidentan pad broja firmi, smanjen broj uposlenika i negativan trend prihoda od prodaje, zanimljivo je da se ukupna dobit kompanija iz ove branše uvećala skoro dva puta.

Jedna od najboljih vijesti kada je u pitanju mljekarski i poljoprivredni sektor BiH jeste da je Bosni i Hercegovini odobreno da bude na listi zemalja kvalifikovanih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako je odobren izvoz termički obrađenog mlijeka ne treba zaboraviti i domaće tržište. Što se tiče manjih proizvođača mlijeka, pred njima su izazovi koje mogu riješiti edukacijom kupaca i zdravom komunikacijom. Mlijeko je u ovoj kategoriji najkompletnija namirnica koja ima veliki potencijal za rast. Pošto većina potrošača teži ka zdravijim namirnicama organski proizvodi ovdje su u prednosti.

Podijeli na: