Proširite bazu kupaca!


Šta mislite: "Koliko potencijalnih kupaca, u trenutku dok čitate ovaj tekst, razmišlja o kupovini Vaše robe ili usluge? Jeste li jasno definisali koja je to skupina klijenata koji tragaju za Vašom robom ili uslugom? Znate li krajnji potencijal Vaše robe ili usluge? Znate li kako komercijalisti uštedjeti vrijeme?... "


Izbor je na Vama... Ili ćete pronaći nove i kreativne načine kako doći do novih kupaca, te time održati i povećati prodajne rezultate i ujedno smanjiti troškove ili će Vam i postojeći polako "proći kroz prste kao kapi vode”, jer niste na vrijeme reagovali, a konkurencija ide naprijed.

Zadržimo se kod pitanja: „Znate li kako komercijalisti uštedjeti vrijeme?." Jeste li ikada izračunali na koje aktivnosti „troši" radno vrijeme Vaš komercijalista? Analize pokazuju da 60% radnog vremena komercijaliste otpada na pronalazak novih kupaca. Koliko Vas to košta godišnje, iskazano kroz bruto troškove komercijaliste? Možete li nešto promjeniti po tom pitanju?

Velika greška, kod značajnog broja privrednika, leži u činjenici da misle kako su dovoljno pokrili tržište, da im komercijalisti na terenu znaju za svakog kupca (postojećeg i potencijalnog), da ne mogu dodatno uvećati prodaju jer su zatvorili krug interesanata za njihovu robu, da su dostigli, približan, maksimum svojih prihoda i plasmana robe... Ali, ne razmišljamo svi isto. Određen broj privrednika nam se obratio za izradu baze potencijalnih kupaca, jer su prepoznali korist i kvalitet segmentiranja ciljane skupine klijenata i time su smanjili neučinkovitost komercijalista, kao i pripadajuće troškove, te, u vrlo kratkom roku, podigli prodajne rezultate na vidno veći nivo. Ti privrednici su shvatili da je kvalitetno razvijena baza kupaca imovina koja firmi može pružiti konkurentsku prednost i snagu, jer konkretno pomaže kod plasmana robe ciljanoj skupini klijenata, za razliku od „lutanja" u cilju pronalaska potencijanih kupaca.

Baze, koje smo izradili za naše klijente, su raznovrsne i prilagođene njihovim upitima i potrebama, od baze firmi sa velikim prosječnim neto platama, preko maloprodaja roba široke potrošnje, naftnim derivatima, građevinskim materijalom, rezervnim dijelovima za automobile, kamione i građevinske mašine, baze HoReCa, veledrogerija, apoteka...

Za svaki upit imamo rješenje, jer u u našoj bazi posjedujemo podatke za sve privredne subjekte u BiH, uključujući samostalne poduzetnike i sve što nam je potrebno za izradu liste Vaših potencijanih kupaca su parametri koje nam zadate. Parametri se mogu podjeliti na poslovnu djelatnost, geografsku osnovu, ocjenu boniteta, finansijske pokazatelje, prosječan broj zaposlenih, status transakcijskih računa...

Po dobijanju liste potencijanih kupaca, vršimo rangiranje firmi po kvalitetu, a Vama ostaje Vam da razradite strategiju pristupa istim i komercijalistima dostavite planove kretanja i obilaska firmi sa liste, čime smanjujete troškove i dolazite do povećanja prodaje.

Dok Vi razmišljate kome ćete prodati robu ili uslugu, mi već imamo te informacije. Uštedite novac i vrijeme. A vrijeme je novac, zar ne?

Podijeli na: